Varför vit ek?

Vi använder oss av träslaget vit ek till att våra trädetaljer i våra träfönster, så som fönsterkarm, fönsterbåge mm, för att uppnå bästa resultat. Vit ek har mycket god motståndskraft mot väta och röta. Den vita eken är ett hårt och tätt träslag som ofta används som båtvirke och för utomhussnickerier.

Vit ek

På Regalfönster eftersträvar vi kvalité och hållbarhet, därför använder vi oss av den vita eken då dess egenskaper gör den mycket lämplig för tillverkning av våra runda fönster och halvrunda halvmånefönster.  Trots att ett träfönster tillverkat i ek kräver mer arbete än ett träfönster tillverkat i furu, det vanligast förekommande träslaget vid fönstertillverkning i Norden, så anser vi att det enastående slutresultatet är värt den extra mödan med att använda oss av vit ek.

Skillnad på ek och ek

Foto: Dr. Michael Rosenthal, Technische Universität Dresden — CC BY-SA 3.0Om du pratade med en arborist så skulle de kunna berätta mycket om ekar. De skulle kunna rabbla en rad vetenskapliga artnamnen på olika ekar och berätta om deras egenskaper. Pratar du med en snickare eller hantverkare skulle de berätta att det finns betydande skillnader mellan de olika sorterna av ek. De skulle förmodligen också berätta varför de föredrar antingen den ena eller andra baserat på de produkterna de producerar, till exempel möbler, dörrar, fönster eller golv, om produkten är avsedd för inomhusbruk, utomhusbruk osv.

Vit ek med stängda porer

Den största skillnaden mellan de olika arterna är stammens cellstruktur. I fallet med den vita eken så är porerna mellan träts fibrer fyllda med ballongliknande utväxter (tyloser) som blockerar vatten från att tränga in, vilket gör träslaget utmärkt att använda till vattenbärande produkter, tex vin- och whiskytunnor. Detta är även varför man föredrar att använda sig av den vita ek för utomhuskonstruktioner och där trät är i direktkontakt med vatten då de stängda porerna gör det mycket motståndskraftigt mot röta och sönderfall.

Copyright © 2024 Regalfönster. Alla rättigheter förbehålls.