Fönsterkitt

Kittning av dekorfönster - Fönsterkitt - Regalfönster

Denna tjocka, kladdiga substans används för att täta träfönster och hålla dem väderbeständiga. Fönsterkitt är otroligt hållbart, när det appliceras på rätt sätt och med hjälp av kvalitetsmaterial kan det hålla i årtionden utan att behöva repareras eller bytas ut. Med sin imponerande livslängd och låga kostnad är fönsterkitt ett idealiskt val för husägare som är intresserade av att göra sina fönster mer energieffektiva och säkra.

Vad gör fönsterkitt?

Kitt är ett smidigt, vattentätt material som används för att täta runt glaset på fönster. Det är lätt att arbeta med och kan snabbt formas på plats för hand. Det håller fukt ute, vilket bidrar till att minska mögeltillväxt, och det ger även ljudisolering och bidrar till att spara energi.

Hur skiljer sig kitt från fogmassa?

Kitt är ett unikt material som bildar ett starkt band med glasytor och kan ersätta traditionella fogprodukter. Till skillnad från fogmassa kräver det ingen slipning, har längre hållbarhet och finns i flera färger. Dessutom är det utmärkt för att fylla luckor som bildas mellan glas och träramar utan att lämna någon röra efter sig.

Vilken typ av fönsterkitt är bäst?

Det traditionella kittet är linoljekitt. Detta är en välbeprövad metod som är både funktionell och miljövänlig. Du bearbetar massan med handen innan du applicerar den med en kittkniv, och det ger ett mycket bra resultat. Nackdelen med linoljekitt är att det tar lång tid för det att torka – räkna med 2-4 veckor.

Som alternativ finns det syntetiska kitt. Dessa kommer antingen på burk eller i en tub som du sedan sätter i en kittpistol. Dessa har blivit allt mer vanliga, framförallt tack vare deras snabba torktid – här behöver du bara vänta 1-2 dygn.

Funktionsmässigt är båda typerna lika bra, det handlar mer om vad som är praktiskt och/eller om man vill bevara det traditionellt genuina i ett träfönster.

På våra fönster där vi använder kitt så använder vi oss av ett UV-, väder- och vattentåligt övermålningsbart syntetiskt kitt.

Kan man måla ovanpå fönsterkitt?

Ja det kan man, och detta gör du med vanlig fönsterfärg då denna fäster på vanligt fönsterkitt. Vad gäller syntetiskt kitt så är detta beroende på vilket kitt man använt, de flesta är dock övermålningsbara.

Copyright © 2024 Regalfönster. Alla rättigheter förbehålls.